Ízelítő a tartalomból

Kadarkút néhai iparvasútjai
2008.12.20. Kaposvár-Barcs

A XX. században temérdek apró gazdasági, ipari keskenynyomközű vasút áruszállító tevékenysége szolgálata a nagyvasúti fuvarozás vérkeringését. Gyárak, üzemek kiszolgálására, erdők kitermelt faállományának elszállítására, sokféle célra használták őket. Komolyabb kisvasutak esetében jellemző volt a nagyvasúti hálózattal való kapcsolat (bekötés az állomásra, átrakó kialakítása). Jutott ilyenből az 1979-ben megszüntetett Kaposvár - Barcs vasútvonal Kadarkút állomása mellé is. Bár sajnos forrásaink sok esetben hiányosak, s fontosabb információkat is homály fed, alábbi sorainkkal igyekszünk megcélozni a század közepéig létező kadarkúti iparvasút minél részletesebb bemutatását. (...)


Kisvasúti nap Balatonfenyvesen - 2007. szeptember 1.
2007.09.02. Székesfehérvár-Gyékényes

Bár a nyár elején az idei balatonfenyvesi kisvasúti nap megrendezése bizonytalannak tűnt, 2007. szeptember 1-jén, szombaton megtartották a X. Kisvasúti napot és a Keskenynyomközű hajtányok és kismozdonyok IV. nemzetközi találkozóját. Az eseménynek kissé szomorú apropót az adott, hogy öt éve épp ezen a napon ment el az utolsó vonat a csisztai és a táskai vonalakon. (...)


A Somogyi Néplap korabeli cikkei a '79-es vonalbezárásról
2007.07.06. Kaposvár-Barcs

A Kaposmérő - Középrigóc vasútvonal megszüntetésének idején a Somogyi Néplap 1979. december 29-i számában foglalkozott a közelgő vonalbezárásokkal. Azért többes számban, mivel ekkor szűnt meg a Dombóvári GV Somogyba átnyúló Csoma-Szabadi - Cserepespuszta szakasza is. Új kezdet viszont minden egyes vég - a vonatok helyett közlekedő volánbuszok és a közúti közlekedés propagálását tovább fokozva az újság Újév utáni első számában (1980. január 3.) „Elindultak a buszok” címmel közölt írást. (...)