Ízelítő a tartalomból

Egy megszűnt téglagyár iparvasútja - Kaposmérő
2008.03.04. Dombóvár-GyékényesFrissítve: 2009.11.24.

Rotter Bernát és fia 1904-ben építtetett - akkor modernnek számító - gőztéglagyárat Kaposmérő északi részén, a Dombóvár - Gyékényes vasútvonal helyi állomása mellett. A téglagyár egészen az 1990-es évek végéig üzemelt. A szocializmus idején természetesen állami tulajdonban, a Somogy-Zala megyei Tégla- és Cserépipari Vállalat kezében volt. Mellette jelentős területről termelték ki az agyagot, ám a '90-es évek elejére - a gyár ekkor már magánkézbe került - a helyi alapanyag nem minősült megfelelőnek. Így Simonfáról hoztak agyagot a kaposmérői téglagyár kiszolgálására. A gazdaságtalanná váló termelés miatt azonban bezárták a létesítményt. Körülbelül egy évtizede történt, a gyár azonban azóta teljesen lepusztult.

A téglagyár két fronton állt kapcsolatban a vasúttal. Egyrészt rendelkezett egy rövid, Kaposmérő vasútállomásból kiágazó iparvágánnyal, melyen egykor szinte mindennap rakodtak, ezen keresztül juthatott el máshová a kaposmérői tégla, így kapott a gyár szenet. A vágány most is megvan, de ráférne egy kis takarítás. A mellette lévő rámpát csak később, 1977-ben létesítették azért, hogy a téglagyár az akkortájt munkába állított targoncákkal végezhesse a késztermék vagonokba rakodását. Másrészt saját 600 mm-es nyomtávú iparvasúti hálózata volt, melyen eleinte állati erővel, később gépi segítséggel tologatták a kicsiny csilléket. (...)


Somogyjád régi vasútállomása
2008.01.20. Kaposvár-Fonyód

A Kaposvár - Fonyód vasútvonal eredetileg egy vicinális volt. Átépítésére az 1960-as években került sor, ekkor újították fel 80 km/h-s sebességű közeledésre alkalmas vonallá a pályát. (Manapság egyébként már legfeljebb csak 60 km/h-val robognak a vonatok.) A folyamat egyben nyomvonalkorrekcióval is járt, Somogyjád állomás a vonalon egyedüliként teljesen új helyre került, a településen kívülre, attól kicsivel nyugatra helyezték át a pályát. (...) A régi állomás bent a faluban, a község főútja (Kaposvár - Fonyód út, Lenin utca) mellett állt, illetve áll is, hiszen az épület megmaradt. Az épület főúttal átellenes oldalán haladt egykor a Kaposvár - Fonyód vasútvonal. A régi felvételi épületben jóideig laktak, ma pedig a község fogorvosi rendelőjeként szolgál. Felújították, de ma is látszik rajta, hogy valamikor a vasutat szolgálta, jellegzetességei megmaradtak. Takaros kis épület, élénk sárga-fehér színekben pompázik, kicsit ki is bővült az elmúlt évtizedekben. Mellette, körülötte rendezett, parkosított környezetet találunk. Somogyjád ezen részét ma is Régi állomás térnek hívják. (...)


Kis- és nagyvasúti maradványok Simongát közelében
2007.04.12. Nagyatád-Barcs

A Somogyszob-Barcs normál nyomközű helyiérdekű vasútvonal 1890-től szolgálta a mellette fekvő somogyi településeket. Az 1960-as években a Nagyatád környéki erdők kitermelt faanyagának szállítása miatt felmerült az igény egy új kisvasút megépítésére. Erre 1970-71-ben sor is került. A MÁV csatlakozó állomása Simongát megálló-rakodóhely volt, mely egyben a kisvasút kezdőpontja is lett. (...)