Ízelítő a tartalomból

Búcsú a Balatonszentgyörgy-Somogyszob vasútvonaltól
2009.12.14. Somogyszob-Balatonszentgyörgy

2009 decembere van, a menetrendváltás időszaka. Ezelőtt utoljára két éve és kilenc hónapja, 2007 márciusában került sor vasútvonal-bezárásokra Magyarországon, melyet viszonylagos csend követett. A gazdasági válság, a romló magyarországi gazdasági helyzet és a közösségi közlekedés átalakításának igénye azonban megtörte ezt a csendet. (...) A végleges lista Somogy megyét tekintve a Somogyszob - Balatonszentgyörgy vasútvonalat érinti. (...)


Fejezetek Középrigóc állomás késői történetéből
2009.02.01. Pécs-Gyékényes

(...) Írásomban egy levéltári kutatás eredménye kerül bemutatásra. Számomra minden, ami itt bemutatásra kerül, új volt, sosem hallottam ezekről a dolgokról. Amikor a levéltárban az iratok között kutakodtam (2008. november), meglepve olvastam ezeket az ügyiratokat, amelyeket hazahoztam, feldolgoztam, igyekeztem a sorrendiséget megtalálni, különböző helyszínrajzokat rekonstruálni. (...)


Végig a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonalon
2008.05.18. Somogyszob-Balatonszentgyörgy

Tavaly óta gyülekeznek a viharfelhők a 37-es számú Somogyszob - Balatonszentgyörgy vasútvonal felett. A 2007/2008-as menetrend megszerkesztésekor a tárgyalt vicinális beleesett azon 12 vonal körébe, melyeken 2008. március 1-ig kívánták meghagyni a személyszállítást. A határidő tolódott, 11 mellékvonalon - köztük a 37-esen is - 2008. május 31-re halasztották a bezárást (egy vasútvonalon a tervezet szerint decemberben állt volna le a személyforgalom). Ezt az időpontot hirdették érvényességi dátumként a vasútállomásokon és a megállókban az induló-érkező vonatokról kifüggesztett menetrendi táblázatok is. A politika most ismét közbeszólt: úgy néz ki, a 2008-as évben nem kerül sor a forgalom szüneteltetésére vonatkozó tervezetek végrehajtására... (...)