Ízelítő a tartalomból

A vágányok hallgatnak - Középrigóc-Drávafok
2008.04.07. Barcs-Villány

(...) Középrigóc és Sellye közt 94 év szolgálat után, 2006. május 7-én ment el az utolsó személyvonat. A 10 km hosszú Drávafok - Sellye szakaszon ugyan ma is járnak tehervonatok, de a Rigóc és Drávafok közé eső hosszabb részt (25,6 km) a természet vette kezelésbe. A vonalszakaszt a 2006-os bezárás alkalmával még nem törölték a menetrendből, mivel 2007. március 3-ig vonatpótló autóbuszok látták el az utasforgalmat. Ezt követően vette át az üzemeltetést a Pannon Volán. A gazdaságossági szempontok azóta megritkították a vonatok helyett közlekedő buszjáratokat, a vasút által érintett útirányon Barcs és Sellye közt a háromból mára két pár maradt, azonban még ez a szám is csalóka, hisz egyik járatpár sem közlekedik minden nap.

Az egykor 101 km hosszú 62-es számú Barcs - Sellye - Villány vasútvonal Középrigóc és Sellye közé eső része Somogy és Baranya megye legeldugottabb vidékein halad. A manapság minden forgalomtól mentes szakasz bezárása előtt Hazánk egyik legrosszabb állapotú vasúti vonalszakasza volt. (...)


Somogyjád régi vasútállomása
2008.01.20. Kaposvár-Fonyód

A Kaposvár - Fonyód vasútvonal eredetileg egy vicinális volt. Átépítésére az 1960-as években került sor, ekkor újították fel 80 km/h-s sebességű közeledésre alkalmas vonallá a pályát. (Manapság egyébként már legfeljebb csak 60 km/h-val robognak a vonatok.) A folyamat egyben nyomvonalkorrekcióval is járt, Somogyjád állomás a vonalon egyedüliként teljesen új helyre került, a településen kívülre, attól kicsivel nyugatra helyezték át a pályát. (...) A régi állomás bent a faluban, a község főútja (Kaposvár - Fonyód út, Lenin utca) mellett állt, illetve áll is, hiszen az épület megmaradt. Az épület főúttal átellenes oldalán haladt egykor a Kaposvár - Fonyód vasútvonal. A régi felvételi épületben jóideig laktak, ma pedig a község fogorvosi rendelőjeként szolgál. Felújították, de ma is látszik rajta, hogy valamikor a vasutat szolgálta, jellegzetességei megmaradtak. Takaros kis épület, élénk sárga-fehér színekben pompázik, kicsit ki is bővült az elmúlt évtizedekben. Mellette, körülötte rendezett, parkosított környezetet találunk. Somogyjád ezen részét ma is Régi állomás térnek hívják. (...)


A dél-somogyi vonalak megszüntetési terveinek elemzése
2007.10.17. Nagyatád-BarcsFrissítve: 2009.07.23.

Egy dokumentum azoknak a dél-somogyi vasútvonalaknak az elemzéséről, melyeket még az 1970-es években zártak be. Az 1968-as „koncepció” eredménye nagyjából előre eldöntött tény volt, a dokumentum nagyrészt a közúti (buszos) személyszállítás mellett érvel. Kilencvenkét oldalon olvashatunk leírásokat a környékről, láthatunk táblázatokat a vonalak személy- és teherforgalmáról, térképeket az akkori közlekedési hálózatról. (...)