Ízelítő a tartalomból

Abaliget
2010.05.02. Kitekintés

A cseppkőbarlangjáról híres baranyai község neve bizonyára sokak számára ismerősen cseng. S bár a 40-es számú Budapest - Dombóvár - Pécs vasúti fővonal erről a faluról elnevezett állomása a településtől igencsak távolra, több mint három kilométerre esik, környéke a múlt emlékeit és a vasutat kedvelők számára szintén sok érdekességet tartogat. Ma is használt és bezárt alagutak, egykori viaduktok maradványai után nézünk. (...)


Utazás a balatonfenyvesi GV-n - 2007. április 29.
2007.05.27. Székesfehérvár-Gyékényes

Április utolsó hétvégéjén, egy nyárias vasárnapon Balatonfenyvesre látogattunk, hogy utazzunk egyet a menetrend szerint napi öt pár személyvonattal bíró MÁV-os kisvasúton. Az úticélt tekintve túl sok választási lehetőség már nincs: 2002 óta csak Somogyszentpál felé van forgalom. A csisztapusztai és táskai vonalakon 2002. szeptember 1-jén mentek el hivatalosan az utolsó vonatok. A MÁV ugyanis a rossz pályaállapotokra hivatkozva forgalomszüneteltetést rendelt el arrafelé, sőt, akkor még úgy volt, hogy a somogyszentpáli vonalon is csak Pálmajorig maradna meg közlekedés. 2002 decemberében azonban az utóbb említett szakaszon újraindult a forgalom, a szentpáli vonalat felújították. A fenyvesi gazdasági vasút több, mint négy éve bezárt szakaszai a mai MÁV menetrendben is szerepelnek a 39-es számú vonal részeként: „A Csisztagyógyfürdő - Balatonfenyves GV vonalra érvényes menetrendet a pályafelújítás után hirdetjük meg.” (...)


Kisvasúti nap Kaszón - 2007. május 19.
2007.05.20. Dombóvár-Gyékényes

2007. május 19-én, szombaton rendezték a Szenta - Kaszó kisvasút napját. A rendezvény a maga műfajában talán itt, Kaszóban a leghangulatosabb, a mesés erdei környezet, a gőzmozdony, a közben zajló rendezvények és a finom vaddisznópörkölt megteremtik a hely varázsát, amit az ide látogatók száma is igazol. Ebből az alkalomból két InterPici járat (egy Gyékényes felé reggel, ill. egy onnan Dombóvár felé este) is megállt a szentai MÁV állomáson, hogy egy egész napos kaszói kiruccanás a fővárosból is kivitelezhető legyen. Ezekhez a vonatokhoz a kisvasút egy Szenta - Kaszó, ill. este egy Kaszó - Szenta viszonylatú vonatot biztosított csatlakozásképpen. Ezek C50-es mozdonnyal mentek, egyébként a szerelvényt egész nap gőzös vontatta. A vonat folyamatosan, ingyenesen közlekedett, de nem a teljes vonalon, csak Kaszó - Baláta viszonylatban, mivel Szenta felé még találni 9 kg/fm-es síneket, melyeknek a nehezebb gőzös nem tett volna jót. Jöjjenek hát a képek a nap koradélutáni óráiból! (...)