Ízelítő a tartalomból

Búcsú a Balatonszentgyörgy-Somogyszob vasútvonaltól
2009.12.14. Somogyszob-Balatonszentgyörgy

2009 decembere van, a menetrendváltás időszaka. Ezelőtt utoljára két éve és kilenc hónapja, 2007 márciusában került sor vasútvonal-bezárásokra Magyarországon, melyet viszonylagos csend követett. A gazdasági válság, a romló magyarországi gazdasági helyzet és a közösségi közlekedés átalakításának igénye azonban megtörte ezt a csendet. (...) A végleges lista Somogy megyét tekintve a Somogyszob - Balatonszentgyörgy vasútvonalat érinti. (...)


Kisvasúti nap Balatonfenyvesen - 2008. szeptember 6.
2008.09.08. Székesfehérvár-Gyékényes

Igaz, a kisvasút létét az utóbbi időben folyamatosan bizonytalanság lengi körül, de az idei évben is - immár tizenegyedik alkalommal - megrendezésre került Balatonfenyvesen a kisvasúti napja és a hozzá már ötödik alkalommal kapcsolódó nemzetközi hajtánytalálkozó. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Lombár Gábor polgármester utalt rá, hogy - mivel a politika 2010-ig nem tervez további szárnyvonalbezárásokat végrehajtani - a kisvasút talán két évnyi levegőhöz jutott.

A vasutasnapot komoly érdeklődés övezte. Többen látogattak ide, mint tavaly. A menetrendszerinti vonatok mellé beiktatott (Balatonfenyves GV állomásról 11:00-kor induló) ingyenes különvonat idén négy darab kocsival közlekedett. A szerelvény élén - ahogy azt már az elmúlt években megszokhattuk - a kisvasút „gyöngyszeme”, az Mk48 2003-as pályaszámú dízelmozdony állt. Idén a vonat részét képezte egy Balatonfenyvesen idáig szokatlan külsejű, világoskékre festett Ba-w sorozatú kocsi is. Ezt a MÁV Zrt. kecskeméti kisvasútjáról hozták ide. A különvonat 2008-ban a kevésbé vonzó somogyszentpáli végállomás helyett csak Imremajorig közlekedett. (Előtte pár perccel a VIP-vonat, utána pedig a hajtányok sora haladt a síneken.) (...)


Balatonszentgyörgy-Sármellék 2008
2008.07.04. Kitekintés

A két vasúti fővonalat egykor összekötő (1892. 02. 28-án átadott) Türje - Balatonszentgyörgy helyiérdekű vonal eredetileg 48 km hosszú volt. Kezdőpontját megváltoztatták, az 1968-'69. évek közt megépített új pályaszakasz segítségével a vicinálist Türje helyett Zalabér állomásába kötötték be. (Közben Zalabér is átépült ill. áthelyeződött, felépítettek egy nagyobb - akkor még - csomópontot, melyet Zalabér-Batyknak neveztek el. Türje eredeti állomása hamarosan megszűnt, helyette - nem az eredeti helyen, hanem a településhez kicsivel közelebb - egy megállóhelyet létesítettek.)

A vasútvonal azonban 1974-ben az 1968-as (Csanádi György nevével fémjelzett) közlekedéspolitikai koncepció áldozatává vált. Viszont nem kezdőpont és végpont közt szedték fel a pályát: északon a személyforgalommal együtt megmaradt a Zalabér-Batyk és Zalaszentgrót közti 6 km-es vasúti összeköttetés (2007. március 4-től már itt is szünetel a személyszállítás), délen pedig a Sármellék - Balatonszentgyörgy szakaszt katonai okokból és a sármelléki repülőtér kiszolgálása végett hagyták meg akkoriban. Bár a 2000-es évek elején a sármelléki ágon megszűnt az árufuvarozás, s így a szakasz használaton kívülre került, a pálya napjainkig egészben megmaradt. (...)