Ízelítő a tartalomból

Fejezetek Középrigóc állomás késői történetéből
2009.02.01. Pécs-Gyékényes

(...) Írásomban egy levéltári kutatás eredménye kerül bemutatásra. Számomra minden, ami itt bemutatásra kerül, új volt, sosem hallottam ezekről a dolgokról. Amikor a levéltárban az iratok között kutakodtam (2008. november), meglepve olvastam ezeket az ügyiratokat, amelyeket hazahoztam, feldolgoztam, igyekeztem a sorrendiséget megtalálni, különböző helyszínrajzokat rekonstruálni. (...)


Utoljára személyvonattal Sellye és Villány közt
2007.03.12. Barcs-Villány

Tizennégy darab vasúti mellékvonalon állították le a forgalmat 2007. március 4-én. A hirdetmények ideiglenes szünetelésről szóltak. Harmadika, szombat volt az utolsó üzemnap, mikor mi is útra keltünk néhányan, hogy méltóképpen búcsúztassunk egyet a 14-ből. A választás a vicinális közelsége és a vonal Középrigóc-Sellye szakaszának somogyi vonatkozása miatt a 62-es számú dél-baranyai (Barcs-Középrigóc-) Sellye-Villány vonalra esett. A menetrendileg vett 62-es vonal a 2007-es bezárás előtt két szakaszból állt: az egyik a vonatpótlós Barcs-Sellye, a másik pedig az addig még Bz motorvonatokkal kiszolgált Sellye-Villány szakasz. (...)


Egyszerűsített forgalmi szolgálat a Kaposvár-Barcs vonalon
2006.12.26. Kaposvár-Barcs

1968. március 12-től egyszerűsített forgalmi szolgálatot vezettek be a vasútvonal Kadarkút - Középrigóc szakaszán. A forgalomszabályozó állomások Kadarkút és Középrigóc lettek. Lad és Szulok vonattalálkozásra kijelölt forgalmi szolgálattevő nélküli állomások, Homokszentgyörgy vonattalálkozásra kijelölt megálló-rakodóhely lett. Homokszentgyörgyön továbbra is állomáskezelő teljesített szolgálatot, aki sorompókezelői és vonatjelentőőri szolgálatot végeztek (illetve közreműködtek az itteni vonattalálkozások lebonyolításában). Lad és Szulok állomásokon és a másik két köztes megálló-rakodóhelyen (Hencse-Hedrehely, Kálmáncsa) kizárólag kereskedelmi szolgálatvégzés történt. (...)