Ízelítő a tartalomból

Zákány és Gyékényes
2008.03.10. Dombóvár-Gyékényes

A vonattal gyakran utazó ember manapság is sokszor érint vasúti csomópontokat. Számára egy ilyen általában érdektelen, a mindennapok állandóságának egyik példája. Meg sem jegyzi a nevét, de miért is tenné? Mindenesetre az biztos, hogy egy ilyen vasúti csomópontnak mindig külön története van. Az összefonódó vasutak egy település sorsát változtathatják meg azzal, hogy onnantól kezdve ott a vasút új munkahelyeket teremt, s emberek sokasága ismeri meg felületesen a helyszínt egy ablakon való kitekintéssel, átszállással, esetleg egy a környéken tett sétával. Főleg akkor, ha fontosabb fővonalak találkoznak egy helyen, netán nemzetközi vonatokkal megtűzdelt határállomás is a csomópont. (...)


A dél-somogyi vonalak megszüntetési terveinek elemzése
2007.10.17. Nagyatád-BarcsFrissítve: 2009.07.23.

Egy dokumentum azoknak a dél-somogyi vasútvonalaknak az elemzéséről, melyeket még az 1970-es években zártak be. Az 1968-as „koncepció” eredménye nagyjából előre eldöntött tény volt, a dokumentum nagyrészt a közúti (buszos) személyszállítás mellett érvel. Kilencvenkét oldalon olvashatunk leírásokat a környékről, láthatunk táblázatokat a vonalak személy- és teherforgalmáról, térképeket az akkori közlekedési hálózatról. (...)


Kisvasúti nap Almamelléken - 2007. május 12.
2007.05.13. Kaposvár-Szigetvár

Almamellék a Zselic dombjai közt található kisközség, az 1950-es évekbeli közigazgatási reform következtében az egykori szigetvári járás nagyrészével együtt ma már nem Somogy, hanem Baranya megye része. 1899-ben építették meg, majd 1900-ban helyezték üzembe a Zselic dombjai közt kanyargó Kaposvár-Szigetvár normálnyomtávú vasútvonalat, mely Almamelléket is érintette. Hamarosan a vasút más formája is megvalósult itt: 1901-ben 600 mm-es nyomközű kisvasutat építettek. Bár a MÁV Kaposvár-Szigetvár vonalát 1976-ban a Csanádi-féle közlekedéspolitikai koncepció keretei közt bezárták, a kisvasút válságaiból kilábalva mára már 30 éve elszigetelten működik. A hivatalosan utolsó üzemnap, 1976. december 31. után is akadt azért némi élet a nagyvasúton, mivel '77-ben pont itt, Almamelléken forgatták a Kihajolni veszélyes című filmet, melyben eredeti fényében láthatjuk az egykori MÁV állomást. Szerepelt benne a kisvasút is, mely ma is a 600 mm-es nyomközű kisvasutak egyik magyarországi képviselője. (...)