Ízelítő a tartalomból

Somogyjád régi vasútállomása
2008.01.20. Kaposvár-Fonyód

A Kaposvár - Fonyód vasútvonal eredetileg egy vicinális volt. Átépítésére az 1960-as években került sor, ekkor újították fel 80 km/h-s sebességű közeledésre alkalmas vonallá a pályát. (Manapság egyébként már legfeljebb csak 60 km/h-val robognak a vonatok.) A folyamat egyben nyomvonalkorrekcióval is járt, Somogyjád állomás a vonalon egyedüliként teljesen új helyre került, a településen kívülre, attól kicsivel nyugatra helyezték át a pályát. (...) A régi állomás bent a faluban, a község főútja (Kaposvár - Fonyód út, Lenin utca) mellett állt, illetve áll is, hiszen az épület megmaradt. Az épület főúttal átellenes oldalán haladt egykor a Kaposvár - Fonyód vasútvonal. A régi felvételi épületben jóideig laktak, ma pedig a község fogorvosi rendelőjeként szolgál. Felújították, de ma is látszik rajta, hogy valamikor a vasutat szolgálta, jellegzetességei megmaradtak. Takaros kis épület, élénk sárga-fehér színekben pompázik, kicsit ki is bővült az elmúlt évtizedekben. Mellette, körülötte rendezett, parkosított környezetet találunk. Somogyjád ezen részét ma is Régi állomás térnek hívják. (...)


Életképek a kaposvári cukorgyár 2007-es kampányáról
2007.11.26. Kaposvár

Miközben ismét terítékre kerültek mellékvonalakat romlásba taszító ideiglenes szüneteltetési tervek, s a vasutas szakszervezetek sztrájksorozatokat szerveztek ennek megakadályozására, mi egy kicsit nyugodtabb légkörbe, a Magyar Cukor ZRt. kaposvári gyárába látogattunk. Az alább látható életképek a gyárban kampány idején folyó iparvasúti munkálatok apró töredékét mutatják be. Elsősorban azon a részen fényképeztünk, ahol a vasúton érkezett cukorrépát átmossák, kirakják. (...)


A Somogyi Néplap korabeli cikkei a '79-es vonalbezárásról
2007.07.06. Kaposvár-Barcs

A Kaposmérő - Középrigóc vasútvonal megszüntetésének idején a Somogyi Néplap 1979. december 29-i számában foglalkozott a közelgő vonalbezárásokkal. Azért többes számban, mivel ekkor szűnt meg a Dombóvári GV Somogyba átnyúló Csoma-Szabadi - Cserepespuszta szakasza is. Új kezdet viszont minden egyes vég - a vonatok helyett közlekedő volánbuszok és a közúti közlekedés propagálását tovább fokozva az újság Újév utáni első számában (1980. január 3.) „Elindultak a buszok” címmel közölt írást. (...)