Ízelítő a tartalomból

Kisvasúti nap Kaszón - 2008. május 17.
2008.05.18. Dombóvár-Gyékényes

Az 1995-ben elindított „kisvasúti napok” rendezvénysorozat keretei közt az idei évben is megrendezésre került a Kaszói Erdei Vasút napja.

Szenta - Kaszó viszonylatban a korábbiakhoz hasonlóan egy pár vonat közlekedett (reggel egy vonat oda és késő délután egy vissza), mivel napközben gőzvontatásra szereltek át, s a gőzös, Karácsony az alacsony tengelyterhelésű Szenta-környéki pályára nem mehet rá. Az idei évre már tervezték a felújítást erre a szakaszra is, ám az e célra használni kívánt sínanyagot ellopták. A gőzvontatású vonatok így Kaszó és a baláta-tavi megállóhely közt közlekedtek, őket - szokás szerint - a hajtányok követték (melyek egészen Szentáig kilátogattak). Összesen három Kaszó - Baláta - Kaszó gőzössel húzott-tolt vonat volt a nap folyamán, majd egy alkalommal a dízelmozdony is szolgálatba állt a szakaszon. Az ebédet idén a kaszói üdülőtelep éttermének erre kijelölt részén osztották. (...)


Életképek a kaposvári cukorgyár 2007-es kampányáról
2007.11.26. Kaposvár

Miközben ismét terítékre kerültek mellékvonalakat romlásba taszító ideiglenes szüneteltetési tervek, s a vasutas szakszervezetek sztrájksorozatokat szerveztek ennek megakadályozására, mi egy kicsit nyugodtabb légkörbe, a Magyar Cukor ZRt. kaposvári gyárába látogattunk. Az alább látható életképek a gyárban kampány idején folyó iparvasúti munkálatok apró töredékét mutatják be. Elsősorban azon a részen fényképeztünk, ahol a vasúton érkezett cukorrépát átmossák, kirakják. (...)


Kisvasúti nap Balatonfenyvesen - 2007. szeptember 1.
2007.09.02. Székesfehérvár-Gyékényes

Bár a nyár elején az idei balatonfenyvesi kisvasúti nap megrendezése bizonytalannak tűnt, 2007. szeptember 1-jén, szombaton megtartották a X. Kisvasúti napot és a Keskenynyomközű hajtányok és kismozdonyok IV. nemzetközi találkozóját. Az eseménynek kissé szomorú apropót az adott, hogy öt éve épp ezen a napon ment el az utolsó vonat a csisztai és a táskai vonalakon. (...)