Ízelítő a tartalomból

Vasúttörténeti rendezvény Almamelléken (videó)
2017.02.07. Kaposvár-Szigetvár

Lepesi Zoltán László, Németh Péter és Tóth Bálint vasúttörténeti rendezvényt szerveztek Almamellékre 2016. december 31-re, a Kaposvár-Szigetvár vasútvonal bezárásának 40. évfordulójára. A programban emléktáblaavatás, kisvasutazás és vasúttörténeti előadások szerepeltek. Az emléktáblánál Lepesi Zoltán László mondott rövid beszédet, Sasréten pedig Majdán János, Erdősi Ferenc és Kovács Árpád egyetemi tanárok tartottak előadást. Végül pedig Sajgó Ferenc, a Mecsekerdő szigetvári igazgatója beszélt az almamelléki kisvasút helyzetéről. (...)


Végig a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonalon
2008.05.18. Somogyszob-Balatonszentgyörgy

Tavaly óta gyülekeznek a viharfelhők a 37-es számú Somogyszob - Balatonszentgyörgy vasútvonal felett. A 2007/2008-as menetrend megszerkesztésekor a tárgyalt vicinális beleesett azon 12 vonal körébe, melyeken 2008. március 1-ig kívánták meghagyni a személyszállítást. A határidő tolódott, 11 mellékvonalon - köztük a 37-esen is - 2008. május 31-re halasztották a bezárást (egy vasútvonalon a tervezet szerint decemberben állt volna le a személyforgalom). Ezt az időpontot hirdették érvényességi dátumként a vasútállomásokon és a megállókban az induló-érkező vonatokról kifüggesztett menetrendi táblázatok is. A politika most ismét közbeszólt: úgy néz ki, a 2008-as évben nem kerül sor a forgalom szüneteltetésére vonatkozó tervezetek végrehajtására... (...)


A vágányok hallgatnak - Középrigóc-Drávafok
2008.04.07. Barcs-Villány

(...) Középrigóc és Sellye közt 94 év szolgálat után, 2006. május 7-én ment el az utolsó személyvonat. A 10 km hosszú Drávafok - Sellye szakaszon ugyan ma is járnak tehervonatok, de a Rigóc és Drávafok közé eső hosszabb részt (25,6 km) a természet vette kezelésbe. A vonalszakaszt a 2006-os bezárás alkalmával még nem törölték a menetrendből, mivel 2007. március 3-ig vonatpótló autóbuszok látták el az utasforgalmat. Ezt követően vette át az üzemeltetést a Pannon Volán. A gazdaságossági szempontok azóta megritkították a vonatok helyett közlekedő buszjáratokat, a vasút által érintett útirányon Barcs és Sellye közt a háromból mára két pár maradt, azonban még ez a szám is csalóka, hisz egyik járatpár sem közlekedik minden nap.

Az egykor 101 km hosszú 62-es számú Barcs - Sellye - Villány vasútvonal Középrigóc és Sellye közé eső része Somogy és Baranya megye legeldugottabb vidékein halad. A manapság minden forgalomtól mentes szakasz bezárása előtt Hazánk egyik legrosszabb állapotú vasúti vonalszakasza volt. (...)