Ízelítő a tartalomból

Vasútvonal a Rinya mentén - III. rész
2009.12.18. Nagyatád-Barcs

(...)


Ami a zselici vasútból megmaradt - II. rész
2009.04.14. Kaposvár-Szigetvár

2009 áprilisában egy kis csapat útra kelt, hogy felkutassa az 1976 szilveszterével megszüntetett Kaposvár - Szigetvár vasútvonal Kaposvár és Bőszénfa közti szakaszának maradványait. Szintén ezzel a mellékvonallal kapcsolatos korábbi utunk irányának megfelelően - amikor is Szigetvártól Bőszénfáig igyekeztünk eljutni az egykori vasút mentén, annak közelében - ezúttal is délről észak felé haladtunk (akár a vonal szelvényszámozása). Ez azt jelenti, hogy „vonalbejáró” túránknak Bőszénfáról indulva vágtunk neki.

Bőszénfára előzőleg busszal jutottunk le a 67-es főútvonalon. A 67-es főútvonalon, mely bár a tárgyalt vasútvonalhoz hasonlóan összeköti Kaposvárt és Szigetvárt, Kaposvár és Bőszénfa között közlekedési szempontból mégsem volt párhuzamos azzal. A főúton Bőszénfa és Kaposvár távolsága mindössze 20 km, míg a Surján-patak völgyét követő vasútvonalon 24 km volt. A különbség ugyan nem drasztikus, de a vonatok Bőszénfától más, Gálosfán és Szentbalázson át vezető hosszabb útirányon jutottak el a somogyi megyeszékhelyre. (...)


Utazás a balatonfenyvesi GV-n - 2007. április 29.
2007.05.27. Székesfehérvár-Gyékényes

Április utolsó hétvégéjén, egy nyárias vasárnapon Balatonfenyvesre látogattunk, hogy utazzunk egyet a menetrend szerint napi öt pár személyvonattal bíró MÁV-os kisvasúton. Az úticélt tekintve túl sok választási lehetőség már nincs: 2002 óta csak Somogyszentpál felé van forgalom. A csisztapusztai és táskai vonalakon 2002. szeptember 1-jén mentek el hivatalosan az utolsó vonatok. A MÁV ugyanis a rossz pályaállapotokra hivatkozva forgalomszüneteltetést rendelt el arrafelé, sőt, akkor még úgy volt, hogy a somogyszentpáli vonalon is csak Pálmajorig maradna meg közlekedés. 2002 decemberében azonban az utóbb említett szakaszon újraindult a forgalom, a szentpáli vonalat felújították. A fenyvesi gazdasági vasút több, mint négy éve bezárt szakaszai a mai MÁV menetrendben is szerepelnek a 39-es számú vonal részeként: „A Csisztagyógyfürdő - Balatonfenyves GV vonalra érvényes menetrendet a pályafelújítás után hirdetjük meg.” (...)