Ízelítő a tartalomból

Fejezetek Középrigóc állomás késői történetéből
2009.02.01. Pécs-Gyékényes

(...) Írásomban egy levéltári kutatás eredménye kerül bemutatásra. Számomra minden, ami itt bemutatásra kerül, új volt, sosem hallottam ezekről a dolgokról. Amikor a levéltárban az iratok között kutakodtam (2008. november), meglepve olvastam ezeket az ügyiratokat, amelyeket hazahoztam, feldolgoztam, igyekeztem a sorrendiséget megtalálni, különböző helyszínrajzokat rekonstruálni. (...)


A vágányok hallgatnak - Középrigóc-Drávafok
2008.04.07. Barcs-Villány

(...) Középrigóc és Sellye közt 94 év szolgálat után, 2006. május 7-én ment el az utolsó személyvonat. A 10 km hosszú Drávafok - Sellye szakaszon ugyan ma is járnak tehervonatok, de a Rigóc és Drávafok közé eső hosszabb részt (25,6 km) a természet vette kezelésbe. A vonalszakaszt a 2006-os bezárás alkalmával még nem törölték a menetrendből, mivel 2007. március 3-ig vonatpótló autóbuszok látták el az utasforgalmat. Ezt követően vette át az üzemeltetést a Pannon Volán. A gazdaságossági szempontok azóta megritkították a vonatok helyett közlekedő buszjáratokat, a vasút által érintett útirányon Barcs és Sellye közt a háromból mára két pár maradt, azonban még ez a szám is csalóka, hisz egyik járatpár sem közlekedik minden nap.

Az egykor 101 km hosszú 62-es számú Barcs - Sellye - Villány vasútvonal Középrigóc és Sellye közé eső része Somogy és Baranya megye legeldugottabb vidékein halad. A manapság minden forgalomtól mentes szakasz bezárása előtt Hazánk egyik legrosszabb állapotú vasúti vonalszakasza volt. (...)


Középrigóctól Kadarkútig 2007 nyarán
2007.08.07. Kaposvár-Barcs

(...) Középrigóc. Eredetileg csak a Kaposvár - Barcs HÉV-vonal miatt létesítendő forgalmi kitérőnek tervezett állomás a dél-somogyi erdőségek sűrűjében, Barcs és Darány közt, a Pécs - Gyékényes fővonalon. Sok helyre el lehet ezt mondani, de itt igazán érvényesül a „látott már szebb napokat is” szöveg. Nem a környezetre gondolok, a helyszín a természetet szerető emberek számára most is ugyanolyan vonzó, az állomást is nagyon szépen rendben tartják, az egész vasútvonal egyik leghangulatosabb helye. A vasúti forgalom viszont volt már élénkebb is. 1905. november 16-án adták át a forgalomnak a Kaposvár - Barcs, avagy Kaposmérő - Középrigóc vasútvonalat, mely a forgalmi végpontként funkcionáló Barcs felől innen ágazott ki a fővonalból. Északon Kaposmérőnél érte el a Dombóvár - Gyékényes vasútvonalat. 1979. december 31-én ment el az utolsó Középrigóc és Kaposmérő közt közlekedő menetrend szerinti vonat, ennek az útját fogjuk követni a 2000-es évek valóságában. (...)