Ízelítő a tartalomból

Abaliget
2010.05.02. Kitekintés

A cseppkőbarlangjáról híres baranyai község neve bizonyára sokak számára ismerősen cseng. S bár a 40-es számú Budapest - Dombóvár - Pécs vasúti fővonal erről a faluról elnevezett állomása a településtől igencsak távolra, több mint három kilométerre esik, környéke a múlt emlékeit és a vasutat kedvelők számára szintén sok érdekességet tartogat. Ma is használt és bezárt alagutak, egykori viaduktok maradványai után nézünk. (...)


Ami a zselici vasútból megmaradt - I. rész
2008.08.20. Kaposvár-Szigetvár

(...) 1900. november 11-től 1976 szilveszteréig, jó hetvenöt évig szolgálta a zselici dombvidék falvait az 54 km hosszú (bezárásakor 54-es számú) Kaposvár - Szigetvár vasútvonal, mely a Dombóvár - Gyékényes és a Nagykanizsa - Pécs fővonalakat kötötte össze. Felszámolása a Csanádi-féle közlekedéspolitikai koncepcióhoz köthető. A lankás vidékek közt kanyargó vicinális északon (a fővonal mellőli elkanyarodástól Bőszénfáig) a Surján-patak, délen (Terecsenypusztától Szigetvárig) az Almás-patak völgyében húzódott. A vonal története során az említett patakok (kiegészülve a Kapos folyóval) igen sok kárt okoztak a vonal felépítményének.

A zselici vasút eredetileg Szigetvár - Kaposvár vonalnak épült egy HÉV-társaság által. Szelvényszámozása ennek megfelelően nem a somogyi megyeszékhelyről, hanem Szigetvárról indul. Ez a kisváros a mai Baranya megyéhez tartozik, mivel a II. világháború utáni közigazgatási reformok keretei közt a szigetvári járással együtt oda csatolták. (...)


Végig a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonalon
2008.05.18. Somogyszob-Balatonszentgyörgy

Tavaly óta gyülekeznek a viharfelhők a 37-es számú Somogyszob - Balatonszentgyörgy vasútvonal felett. A 2007/2008-as menetrend megszerkesztésekor a tárgyalt vicinális beleesett azon 12 vonal körébe, melyeken 2008. március 1-ig kívánták meghagyni a személyszállítást. A határidő tolódott, 11 mellékvonalon - köztük a 37-esen is - 2008. május 31-re halasztották a bezárást (egy vasútvonalon a tervezet szerint decemberben állt volna le a személyforgalom). Ezt az időpontot hirdették érvényességi dátumként a vasútállomásokon és a megállókban az induló-érkező vonatokról kifüggesztett menetrendi táblázatok is. A politika most ismét közbeszólt: úgy néz ki, a 2008-as évben nem kerül sor a forgalom szüneteltetésére vonatkozó tervezetek végrehajtására... (...)