Ízelítő a tartalomból

Fejezetek Középrigóc állomás késői történetéből
2009.02.01. Pécs-Gyékényes

(...) Írásomban egy levéltári kutatás eredménye kerül bemutatásra. Számomra minden, ami itt bemutatásra kerül, új volt, sosem hallottam ezekről a dolgokról. Amikor a levéltárban az iratok között kutakodtam (2008. november), meglepve olvastam ezeket az ügyiratokat, amelyeket hazahoztam, feldolgoztam, igyekeztem a sorrendiséget megtalálni, különböző helyszínrajzokat rekonstruálni. (...)


Középrigóctól Kadarkútig 2007 nyarán
2007.08.07. Kaposvár-Barcs

(...) Középrigóc. Eredetileg csak a Kaposvár - Barcs HÉV-vonal miatt létesítendő forgalmi kitérőnek tervezett állomás a dél-somogyi erdőségek sűrűjében, Barcs és Darány közt, a Pécs - Gyékényes fővonalon. Sok helyre el lehet ezt mondani, de itt igazán érvényesül a „látott már szebb napokat is” szöveg. Nem a környezetre gondolok, a helyszín a természetet szerető emberek számára most is ugyanolyan vonzó, az állomást is nagyon szépen rendben tartják, az egész vasútvonal egyik leghangulatosabb helye. A vasúti forgalom viszont volt már élénkebb is. 1905. november 16-án adták át a forgalomnak a Kaposvár - Barcs, avagy Kaposmérő - Középrigóc vasútvonalat, mely a forgalmi végpontként funkcionáló Barcs felől innen ágazott ki a fővonalból. Északon Kaposmérőnél érte el a Dombóvár - Gyékényes vasútvonalat. 1979. december 31-én ment el az utolsó Középrigóc és Kaposmérő közt közlekedő menetrend szerinti vonat, ennek az útját fogjuk követni a 2000-es évek valóságában. (...)


A Somogyi Néplap korabeli cikkei a '79-es vonalbezárásról
2007.07.06. Kaposvár-Barcs

A Kaposmérő - Középrigóc vasútvonal megszüntetésének idején a Somogyi Néplap 1979. december 29-i számában foglalkozott a közelgő vonalbezárásokkal. Azért többes számban, mivel ekkor szűnt meg a Dombóvári GV Somogyba átnyúló Csoma-Szabadi - Cserepespuszta szakasza is. Új kezdet viszont minden egyes vég - a vonatok helyett közlekedő volánbuszok és a közúti közlekedés propagálását tovább fokozva az újság Újév utáni első számában (1980. január 3.) „Elindultak a buszok” címmel közölt írást. (...)