Ízelítő a tartalomból

Vasúttörténeti rendezvény Almamelléken (videó)
2017.02.07. Kaposvár-Szigetvár

Lepesi Zoltán László, Németh Péter és Tóth Bálint vasúttörténeti rendezvényt szerveztek Almamellékre 2016. december 31-re, a Kaposvár-Szigetvár vasútvonal bezárásának 40. évfordulójára. A programban emléktáblaavatás, kisvasutazás és vasúttörténeti előadások szerepeltek. Az emléktáblánál Lepesi Zoltán László mondott rövid beszédet, Sasréten pedig Majdán János, Erdősi Ferenc és Kovács Árpád egyetemi tanárok tartottak előadást. Végül pedig Sajgó Ferenc, a Mecsekerdő szigetvári igazgatója beszélt az almamelléki kisvasút helyzetéről. (...)


Búcsú a Balatonszentgyörgy-Somogyszob vasútvonaltól
2009.12.14. Somogyszob-Balatonszentgyörgy

2009 decembere van, a menetrendváltás időszaka. Ezelőtt utoljára két éve és kilenc hónapja, 2007 márciusában került sor vasútvonal-bezárásokra Magyarországon, melyet viszonylagos csend követett. A gazdasági válság, a romló magyarországi gazdasági helyzet és a közösségi közlekedés átalakításának igénye azonban megtörte ezt a csendet. (...) A végleges lista Somogy megyét tekintve a Somogyszob - Balatonszentgyörgy vasútvonalat érinti. (...)


Utoljára személyvonattal Sellye és Villány közt
2007.03.12. Barcs-Villány

Tizennégy darab vasúti mellékvonalon állították le a forgalmat 2007. március 4-én. A hirdetmények ideiglenes szünetelésről szóltak. Harmadika, szombat volt az utolsó üzemnap, mikor mi is útra keltünk néhányan, hogy méltóképpen búcsúztassunk egyet a 14-ből. A választás a vicinális közelsége és a vonal Középrigóc-Sellye szakaszának somogyi vonatkozása miatt a 62-es számú dél-baranyai (Barcs-Középrigóc-) Sellye-Villány vonalra esett. A menetrendileg vett 62-es vonal a 2007-es bezárás előtt két szakaszból állt: az egyik a vonatpótlós Barcs-Sellye, a másik pedig az addig még Bz motorvonatokkal kiszolgált Sellye-Villány szakasz. (...)