Kedves Látogatók!

Ez a honlap néhány ember egyszerű magánkezdeményezése, melynek célja az, hogy a címben jelzett témáról élménybeszámolókat, információkat, képeket és dokumentumokat gyűjtsön.

Az ötletet a XIX. század végén, a XX. század elején épített, ám az 1970-es években bezárt vasúti mellékvonalak iránti érdeklődés adta. És az, hogy ezekről a vasútvonalakról ma már alig-alig lehet hallani, kevés információ forog róluk a világhálón és egyáltalán a világban is. Mindez arra motivált minket, hogy történetük után amatőr szinten kutatodni kezdjünk. Kutatodni kezdjünk a múltukban, s - hogy egy kis képzavarral éljünk - kutakodni kezdjünk a jelenükben. Mert talán nem túlzás azt mondani, hogy mindaz, amit létük hozott a világra - a nagyrészt napjainkban is álló épületállomány, a dombok közt kanyargó töltés, melyet így-úgy hasznosítottak, az apró jelek, a megmaradt emlékek - és mindazok a következmények, melyeket megszüntetésük gerjesztett, s a mai napig hatnak - a településszerkezet megváltozása, a helyükbe lépő sűrű buszközlekedés -, tekinthető a jelenüknek. Ahhoz képest, hogy erős kerekítéssel majd egy évszázadig szolgálták a vidéket, nagyban hozzájárultak adott esetben kis falvak országos közlekedési vérkeringésbe való bekapcsolódásához, emléküket egyre inkább elborítja a köd. Mindannak ellenére, hogy a mellékvonali vasúti közlekedés napjaink valóságában is egyre inkább visszaszorulóban van, és bizonyos esetekben talán már értelmét is veszti, célunk ezt az oldalt azért is működtetni, hogy a fentebb jelzett vicinálisok ne merüljenek a feledés homályába, s maradjanak meg legalább a helyiek és a vasutasok, vasútbarátok emlékezetében.

Nemcsak a már említett, a Csanádi György nevével fémjelzett közlekedéspolitikai koncepció áldozatává vált három vasútvonal vált azonban az oldal témájává, hisz a „Somogyország vasútjai” cím ennél többet takar. Ezen az oldalon a Somogyban húzódó működő fő- és mellékvonalakról is tájékozódhat az Olvasó. Jelenüket bizonyos mértékben mindenki ismeri, aki utasként, vasutasként vagy érdeklődő emberként egy kicsit is érintett, így főként szintén a rejtve maradó, kevésbé ismert múltjuk, történelmük leírásai öltenek testet az oldal cikkeiben. A megye kisvasútjai, a ma elsősorban turistalátványosságként szolgáló, az erdők mélyén kanyargó keskenynyomközű vonalak és a sínhez kötött ipari kiszolgálás is a célkeresztbe kerülhet. Honlapunk mindehhez külső nézelődőként áll, állhat hozzá, de sokféle dokumentum, érdekesség, képeslap, fotó érkezett külső segítőktől, esetlegesen vasúti szakmai berkekből is. Ezekért ezúton is köszönetet mondunk.

Reméljük, e szűk bevezető keretei közt sikerült nagyvonalakban bemutatni, hogy mit is találhatnak az oldal „hasábjain”. Reméljük továbbá, hogy egy kicsit sikerült is „kedvet csinálni” a tartalomhoz. A tartalomhoz, melyhez zárásképp annyit fűznénk hozzá, hogy a teljesség igénye nélkül épül és bővül, így nem próbál a témában egy teljes, mindenre kiterjedő információgyűjteménnyé válni. S bár ez a honlap csak egy csepp a tengerben, azt is reméljük, hogy valamelyest sikerül belopnia magát a hazai vasútbarátok szívébe. Kellemes olvasgatást és nézelődést kívánunk!

Ízelítő a tartalomból